Címkék

befektetési alapok

BUX

Utolsó kommentek

  • icnagy (törölt): ehh 29ről 30ra szepet emelkedett a bux alt. (2008.10.31. 18:28) befektetési alapok
  • icnagy (törölt): Aha! Ok. Latom szepen fejlodik az oldal! K-ldem 1-2 dolgot msn-en! Szoval nem a virus volt :D Ehh.... (2008.10.31. 07:21) IMF hitel
  • TmO: tudtommal idén még minden úgy lesz, mint eddig volt. Jövőre lesz csak változás. A 2009es költségve... (2008.10.30. 13:45) IMF hitel
  • icnagy (törölt): Húúúú köszi Tmo! Most még jobban hülyének érzem magam... :D De no para, legalább megértettem. De m... (2008.10.30. 13:24) IMF hitel
  • TmO: bal oldalon mindig az aktuális árfolyamon látod, amennyiben updatelem. igyekszem nem elfelejteni :) (2008.10.29. 17:11) Irány horány
  • Utolsó 20

Feedek

IMF hitel

2008.10.29. 16:17 TmO

Sokan sokfélét mondanak a megitélt segélyről. Pár mondatban leírnánk, hogy mi hogyan látjuk.

  1. Az IMF, az EU és a Világbank közös akciója egy egyszerű adósságrendező hitel. A 10-15%os állampapír piaci kamatokat váltja ki 5-6%os, a jelenlegi helyzetben igen olcsónak számító kamattal.
  2. A világgazdaságban jelenlévő recessziós félelmek mellett várt kamatvágási hullámok miatt ez a kamat elég jónak számít a hitelt nyújtó számára, és a fentiek miatt az ország számára is. Nyertes-nyertes játék.
  3. 17 hónap a rendelkezésre állási idő, vagyis 2010 tavaszán jár le. Milyen megdöbbentő, hogy akkor lesznek a választások. Véleményünk szerint ez nagy pofon az ellenzéknek. Ebből a pénzből ők, a hitelező akarata szerint, egy fillért sem fognak szétosztani. Üzenet, hogy kit nem akarnak kormányon látni.
  4. Simor szerint a hitel felhasználása orrnehéz lesz, vagyis a nagyobbik részét a rendelkezési idő első felében használnánk fel. Ez a tény valószínűleg forint erősítő hatású lesz (deviza hitelt fog az állam forintra konvertálni -> deviza eladás, forint vásárlás). Majd az időkeret végén amikor már visszafizetés is lesz, forint gyengítő hatású. A választások után valószínűleg el fog szabadulni a forint megint.
  5. Az IMF szerint a kidolgozott gazdaságpolitika nagyon jó, bár ebből még semmit nem ismerünk, csak olyanokat, hogy eltöröljük a 13dik havi pénzeket. Nyilván nem erre mondta az IMF, hogy pompás szerkezetű. Szóval a lényeg még ezután jön. Valószínűnek tartjuk, hogy hatalmas pénzeket fognak kapni a kkv-k, a pénzügyi szektor, valószínűleg lesz komoly és mély adóreform is. Ha meg merik lépni.
  6. Az ellenzék lassan felhagy a drasztikus adócsökkentési politikájával, majdcsak rájönnek, hogy csökkenő világgazdaság mellett, amikor a külső kereslet csökken, csak olaj a tűzre, ha a lakosságnak több pénze marad meg adózás után. Itt linkelnénk vissza az 5ös pontra, mivel a kkv-k erősítése növekvő belső kínálatot eredményezhet, így a később bekövetkező adócsökkentés nem nyitja olyan nagyra az export-import ollót.

Összességében az a véleményünk, hogy óriási lehetőséget kapott Magyarország, kár lenne elkúrni.


3 komment

Címkék: gazdaság forint imf

A bejegyzés trackback címe:

https://trader.blog.hu/api/trackback/id/tr47738815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

icnagy (törölt) 2008.10.30. 13:24:18

Húúúú köszi Tmo! Most még jobban hülyének érzem magam... :D De no para, legalább megértettem. De most komolyan! Mi van ezzel a 13. havi cuccal? Elfogadva vagy sem?

TmO 2008.10.30. 13:45:39

tudtommal idén még minden úgy lesz, mint eddig volt. Jövőre lesz csak változás. A 2009es költségvetésbe fog belekerülni, ezért ott fejti ki hatását. Nem lesz 13. havi fizetés a közszférában dolgozóknak, illetve a 13. havi nyugdíjat csak nyugdíjkorhatár betöltése utána kapnak a rokkantnyugdíjasok, illetve ennek maximuma 80ezer forint lesz. Ennyit lehet most tudni. A PM péntekre ígérte az átdolgozott jövő évi költségvetést. Abban ezek már benne lesznek elvileg.

icnagy (törölt) 2008.10.31. 07:21:27

Aha! Ok. Latom szepen fejlodik az oldal! K-ldem 1-2 dolgot msn-en! Szoval nem a virus volt :D Ehh. Jo lenne mar whisky mellett is megbeszelni ezeket a nagy dolgokat... meg megint utazni egyet a marsra :D
süti beállítások módosítása